Introduktion

Som tjener med en EUX kombinerer du din faglige tjeneruddannelse med de gymnasiale fag, der gør, at du har gode muligheder for at bevæge dig ud i andre erhverv – eksempelvis som vinsælger eller en anden for form for sælger, da du er skolet i salgssituationen foran gæsten.

Med en EUX har du også gode muligheder for at blive restaurantchef eller hoteldirektør, da du allerede fra skolen har de rette økonomifag med dig, der gør det lettere at arbejde budgetorienteret.

Fordi du som tjener er uddannet til en meget høj grad af service, er der mange andre brancher, der nyder godt af at ansætte tjenere – detailbranchen eksempelvis. Er du genert og bange for at møde nye mennesker, er tjenerfaget imidlertid ikke noget for dig.

Mød eleverne

Nico, 24 år
Cecilie, 23 år

Som tjener kan jeg rigtig godt lide at arbejde med drikkevarer som øl og vin. Man kan løfte måltidet til et helt andet niveau med de rigtige drikkevarer. Og man kan også være uheldigt at servere noget, som er rigtig skidt til maden. Dét synes jeg er spændende.

- Nico Dreier Petersen

Jeg elsker gæstekontakt. Det her med at nå at skabe en kontakt til gæsterne. Man skal på kort tid aflæse dem, når de kommer ind af døren – og prøve at finde ud af, hvordan kan man bedst muligt kan give dem en god aften.

- Cecilie Josephine Brandt

Fakta

9. eller 10. klasse eller tilsvarende med karakteren 02 i Dansk og Matematik.

Ja (Kræver Dansk og Engelsk på F-niveau, eller at du
tager det samtidig med dit første læreår).

Nej

Grundforløb 1 opstarter i begyndelse af august

Grundforløb 2 opstarter i begyndelse af januar og august

Her på skolen vil du opleve en afvekslende hverdag, hvor du har en masse praktiske discipliner, du skal igennem. Du skal blandt andet lære at dække et præsentabelt bord, flambere, skære kød i skiver og mikse drinks. Vi taler om de forskellige vinområder på klassen, imens vi ser film og smager på vine derfra. Og vi taler også om, hvordan man brygger øl og fremstiller spiritus, imens vi smager – stadig med film som en del af undervisningen, da vi oplever, at mange elever lærer bedst via et visuelt medie.

Som tjener skal du kunne lide at møde nye mennesker hver dag. Du skal kunne yde en høj grad af service, guide dine gæster og trække stolen ud med et smil. Din hverdag ser som udgangspunkt travl ud. Alt efter hvilket sted, du er ansat, kan du opleve at have meget skiftende arbejdstider – eksempelvis på hoteller, hvor alle måltider serveres. Arbejder du på en restaurant, som kun har aftenservering, er dine arbejdstider mere faste.