Introduktion

På bager-uddannelsen lærer du det gamle, klassiske håndværk tilsat ny og frisk energi. At udforske nye trends er nemlig en vigtig del af dit arbejde som bager. Blandt andet når vi arbejder med fuldkorn, er du nødt til at vide, hvordan du bruger fuldkorn. Og du skal vide, hvad reglerne er for, at dit produkt kan blive fuldkornsmærket – ligesom du skal vide, hvordan du bager med fuldkorn, så dit produkt ikke bliver noget tungt noget, ingen har lyst til at spise.

Mød eleverne

Linette, 20 år
Charlotte, 23 år

Jeg har valgt at blive bager, da jeg rigtig godt kan lide at lave kager. Og særligt hvis man får lov at arbejde med præcision og pynte pænt, så folk bliver ekstra glade. Det er jo ofte noget særligt, når folk skal have kage. Man forbinder det med noget rart, hvor man er sammen med mennesker og nyder kagen.

- Linette H. Uhrskov

Jeg nåede faktisk at læse to semestre på universitetet. Men jeg vågnede en morgen og spurgte mig selv - er det erhvervsøkonomi, som jeg har lyst til at arbejde med? Det havde jeg ikke lyst til. Det gik op for mig, at dét jeg havde lyst til, var at stå op hver dag og bage.

- Charlotte Erbe

Fakta

9. eller 10. klasse eller tilsvarende med karakteren 02 i Dansk og Matematik.

Ja (Hvis du opfylder overgangskravene)

Nej

Grundforløb 1 opstarter i begyndelse af august

Grundforløb 2 opstarter i begyndelse af januar og august

I de timer, hvor vi er i bageriet, er det altid gærdejen, der sætter dagsorden for dit arbejde. På uddannelsen til bager fokuserer vi meget på planlægning. Vi fokuserer på, hvordan du vil planlægge en arbejdsdag i et bageri og for at øve os, planlægger vi events som salg af sandwiches på skolen. Her er det dig, der skal produktionsplanlægge. Du skal beskrive din fremgangsmåde og hele sensorikken. Hvordan skal de smage og se ud? Hvordan skal mundfølelsen være? Hvilket skiltemateriale, skal der produceres?

Som bager møder du typisk ind til faste rutiner både i store og små bagerier. Også hvis du vælger selv at etablere dig som selvstændig bagermester. Du møder tidligt og er en del af den proces, det er, at få det hele klart til butikken åbner. I modsætning til mange andre fødevareerhverv står en bager ikke og venter på kunder i sin forretning. Du producerer alle dagens brød og kager på én gang. Og her spiller din produktionsplanlægning en afgørende rolle for, at du kommer i mål til tiden. At være bager er typisk et fysisk hårdt arbejde, hvor du møder ind om natten og får fri i løbet af formiddagen.

Sensorik

På lige fod med dit tekniske arbejde er sensorik i dag blevet en vigtig del af undervisningen. Når vi arbejder med sensorik, er det din oplevelse med brødet eller kagen, vi har fokus på:

  • Hvad tænker du, når du ser lige præcis det her brød? Har du lyst til at spise det?

  • Tænker du, at farven er forbundet med den smag, du kommer til at møde?

  • Hvilke minder dukker der op, når du for eksempel får serveret en jordbærkage?

Vælg din situation

Uddannelsens opbygning

Her får du et vejledende eksempel på, hvordan din erhvervsuddannelse kan se ud. På uddannelsen kommer du til at veksle mellem skole og praktik. Vil du vide mere, så kontakt vores vejleder.

0 år og 0 mdr.

Grundforløb
Hovedforløb
Grundforløb Læretid i virksomhed Skole Svendeprøve

Grundforløb 1 (GF1)

Varighed: 20 uger

Grundforløb 1 er et introduktionsforløb, hvor du ikke vælger uddannelse, men du skal vælge hovedområde. Desuden skal du bestemme, om du vil tage din uddannelse som EUX.