Som mejerist laver du alverdens gode ting af mælk, og på uddannelsen lærer du at styre de fine og naturlige processer, så de altid får det bedste resultat. På mejeristuddannelsen lærer du om logistik, miljøstyring, hygiejne, mikrobiologi, fysik, kemi, produktionsudstyr og produktkvalitet.

Mejerifaget har mange aspekter. Det drejer sig ikke udelukkende om ost, men om at styre processerne så mælken kan blive til meget mere. Du vil lære, at det handler om at være omhyggelig og holde øje med alting. For det hele er afhængig af hinanden – og af dig. De mindste ting og afvigelser kan ødelægge det gode resultat. Derfor vil du også blive undervist i fysik og kemi, emballage, udstyr, mikrobiologi og hygiejne for at skabe den bedste kvalitet. Og undervejs lærer du at lave is, yoghurt, cremefraiche og meget mere.

Den danske mejeriuddannelse er mere end 125 år gammel, og som dansk mejerist kan du arbejde på mejerier over hele verden eller i medicinal- og fødevareindustrien. Mange mejeristelever bor på skolehjemmet under deres skolegang, og det giver en helt speciel stemning og sammenhold. En gang om året mødes tidligere elever og fejrer deres fag og deres skoletid. For nogle er det 70 år siden, de blev færdige.

Prøv alle sider af køkkenet

De første 20 uger af din mejeristuddannelse kaldes Grundforløb 1. Det er her, du starter, hvis du kommer lige fra 9. eller 10. klasse.

Dette forløb er en introduktion til maden, metoderne og køkkenet som arbejdsplads, og her prøver vi forskellige ting af fra alle de uddannelser inden for fødevarer og oplevelser, vi tilbyder på Kold College.

Du kommer blandt andet til at arbejde med – og øve dig i - at lave mad, at forstå ernæring, at møde gæsten, at bage brød og kager, at kunne finde dig selv i smagen og at lave en event.

En af de spændende ting, du blandt andet kan komme til at lave, er projektet ”Arranger din egen 18-års fødselsdag”, hvor du selv står for det hele. Det kan også være, du skal stå for en del af en lille ”fødevaremesse”, hvor du og hele klassen kan vise verden jeres nye evner.

Meningen er, at du også selv skal blive sikker på, hvilken vej du vil. Det er nemlig først i slutningen af Grundforløb 1, du låser dig fast på dit endelige valg af uddannelse, også selvom du fra starten ved, hvad du vil.

Fundamentet for alt det gode

På Grundforløb 2 starter din uddannelse til mejerist. Du kan begynde her, hvis du enten har gennemført Grundforløb 1, eller du har forladt 9. eller 10. klasse for mere end et år siden.

I løbet uddannelsens første 15 uger lærer du det hele fra bunden. Du får en god følelse af den råmælk, som kommer ind med tankvognen, og hvordan den skal behandles. På uddannelsen til mejerist prøver du at lave ost og smør i mejeriet, og du trænes i førstehjælp og hygiejne. Du bliver en mester i at styre bakterier og svampe i produktionsprocessen, så alting får den rigtige smag. På uddannelsen får du også god viden om informations- og procesteknologi, kvalitetskontrol og miljøstyring.

Efter Grundforløb 2 begynder dit hovedforløb, hvor du skiftevis er på skole og i praktik. Du har sikkert allerede fundet en god praktikplads og glæder dig til at komme i gang.

Uddannelsesfakta

  • Uddannelseslængde

    3 år (inklusive Grundforløb 2)

  • Grundforløb 2

    15 uger. Vi tilbyder ikke Grundforløb 1

  • Adgangskrav

    9. eller 10. klasse eller tilsvarende med karakteren 02 i dansk og matematik

  • Optagelse

    Søg ind via "ungdomsuddannelser" på optagelse.dk

  • Skolepraktik

    Nej

  • Overgangskrav

    Kemi E, Teknologi F

  • Ny mesterlære

    Nej

  • Videreuddannelse

    Procesteknolog