Anlægsgartneruddannelsen har to spor: Din uddannelse kan være plejeteknisk eller anlægsteknisk. Dine fag og valgmuligheder bliver slebet til afhængig af, hvilken retning du vælger, og til sidst skal du til svendeprøve.

Uanset hvilken uddannelse du vælger, lærer du at lave og vedligeholde pladser, parker og områder. Dit speciale bliver enten med planter eller sten i fokus, og en stor del af dit arbejde vil være udendørs hele året.

En del af dine timer kommer til at foregå i skolens egen anlægshal og på vores udendørsområder, hvor du meget hurtigt får hænderne i det praktiske arbejde. En del uddannelsen som anlægsgartner er også at tegne ideer og planlægge det færdige resultat, og det kan være hårdt arbejde at lægge fliser eller beskære mange æbletræer, men når det hele ender med en god løsning, er det hele arbejdet værd. Anlægsgartnerens store belønning er, at du altid kan se, hvad du har skabt.

Vi er stolte af, at elever på Kold Colleges anlægsgartneruddannelse er med til at sikre, at den årlige Odense Blomster Festival står i fuldt flor og hvert år er fuld af smukke og nye oplevelser.

 • Hvis du vil anlægge, pleje, beskytte og passe det grønne skal dit anlægsgartnerspeciale være plejeteknisk.
 • Hvis du vil skabe nye, gode områder og oplevelser i sten, men med planterne som en naturlig del af dit arbejde, skal dit anlægsgartnerspeciale være anlægsteknisk.

Læs mere om uddannelsen på ditbarnsfremtid.dk

Kom hele vejen rundt om alt det levende

De første 20 uger af din anlægsgartneruddannelse kaldes Grundforløb 1. Det er her, du starter, hvis du kommer lige fra 9. eller 10. klasse.

Allerede fra starten af din uddannelse får du fingrene i fagene. Meningen med første halvdel af Grundforløb 1 er at prøve det hele af – også dét, du tror, du vil være. Uanset hvad du har tænkt dig at blive, kommer du til at prøve kræfter med alle de spændende uddannelser inden for jordbrug og oplevelser, der er på Kold College. Mange af de levende planter og dyr, som du kommer til at arbejde med, stiller store krav, og du kan blive overrasket.

På uddannelsen til anlægsgartner er du med til at dyrke planter, prøver at lægge fliser i anlægshallen, kører med skovarbejderne i skoven i skolens bus, er med til at passe dyrene – både de tropiske og landbrugsdyrene, og oplever den gode stemning og snakken i bålhytten. Du kommer også med i marken på skolens 100 ha landbrugsjord og meget mere. Undervejs kan det være, du skifter mening om, hvad du vil lære, og det er du velkommen til. Allerede nu kommer du også ud i praktik og prøver dit fag i virkeligheden.

I den sidste halvdel af forløbet beslutter du dig for, hvad du helst vil fokusere på, og herfra kan du fordybe dig helt og holdent i din uddannelse.

Fremtiden vokser i jord eller sten

På Grundforløb 2 vil du kunne begynde din anlægsgartneruddannelse. Du kan begynde her, hvis du enten har gennemført Grundforløb 1, eller du har forladt 9. eller 10. klasse for mere end et år siden.

På anlægsgartneruddannelsens 20 ugers grundforløb  vil du lære mere om, hvordan du bruger dine kræfter og din energi til at forme verden. Du prøver praktisk at anlægge trapper eller lave flotte mønstre i fliser. Du vander, gøder og slår græsset og ukrudtet. Du undervises i jordbrugslære, og hvordan du betjener større eller mindre maskiner. Du beskærer og dyrker stauder, træer og buske. På uddannelsen til anlægsgartner lærer du om naturen, biologien, og hvad træer og buske kaldes, både med og uden blade.

Og det får du brug for på dit efterfølgende hovedforløb, hvor du skiftevis er på skole og i praktik. Vi hjælper dig med at skaffe en god praktikplads, hvis du ikke selv allerede har fundet en.

Lær dit fag og gå i gymnasiet samtidig

På Kold College kan du tage alle jordbrugsuddannelserne som EUX. Også uddannelsen til anlægsgartner. Her kan du få den uddannelse, du brænder for, men med ekstra udfordringer i gymnasiale fag, der giver dig mulighed for at læse videre på universitetet eller få adgang til andre videregående uddannelser.

Vi kan kun anbefale dig at starte på din uddannelse som EUX. Det kan nemlig altid betale sig at blive klogere. Hvis du synes, det bliver for meget, kan du i forløbet lave din uddannelse om til en almindelig EUD og stadig have en god fordel. Hvis du eksempelvis gør dette mellem Grundforløb 2 og Hovedforløbet, kan du bruge det EUX, du har, til en HF eller til at begynde på en kortere, videregående uddannelse.

 

Klik her for at læse mere.

Procedure ved optag af kvoteelever

Du kan ansøge Kold College om optagelse på en af skolens kvotepladser senest den 24. november 2017. Ved at trykke på den grønne knap til venstre, kommer du direkte ind på optagelse.dk, hvor du søger om optagelse på uddannelsen. Når du har søgt om optagelse på optagelse.dk får Kold College besked, og du får herefter tilsendt et ansøgningsskema og information om mødedag og tid på skolen.

I ansøgningen skal du skrive om dig selv og din motivation for at søge ind på uddannelsen. Du skal også beskrive, hvad du gerne vil med din uddannelse i fremtiden.

Du skal være opmærksom på, at der vil være en praktisk del i udvælgelsesfasen, og denne del finder sted på skolen. De vigtige stikord hertil er håndelag, samarbejde, interesse og engagement. Vi afslutter denne del med en kort evaluering.

Til slut vil der være en samtale med udvalgte elever, inden de endelige kvotepladser tildeles. Den endelige udvælgelse tager udgangspunkt i ansøgningen, den praktiske del, samt en evt. samtale.

Alle ansøgerne vil få besked om deres optagelse på en kvoteplads senest 4 uger inden skolestart på det kommende GF2 hold.

Uddannelsesfakta

 • Uddannelseslængde

  4 år og 0-6 måneder (inklusive Grundforløb 2)

 • Grundforløb 2

  20 uger

 • Adgangskrav

  9. eller 10. klasse eller tilsvarende med karakteren 02 i dansk og matematik

 • Optagelse

  Søg ind via "ungdomsuddannelser" på optagelse.dk

 • Skolepraktik

  Ja

 • Overgangskrav

  Matematik F, Naturfag F

 • Ny mesterlære

  Ja (Kræver Matematik og Naturfag på F-niveau, eller at du tager det samtidig med dit første læreår)

 • Videreuddannelse

  Jordbrugsteknolog

 • Vi kan kun anbefale dig at starte på din uddannelse som EUX. Det kan nemlig altid betale sig at blive klogere. Hvis du synes, det bliver for meget, kan du i forløbet lave din uddannelse om til en almindelig EUD og stadig have en god fordel. Hvis du eksempelvis gør dette mellem Grundforløb 2 og Hovedforløbet, kan du bruge det EUX, du har, til en HF eller til at begynde på en kortere, videregående uddannelse. Videreuddannelse med EUX

  Biologi, Farmaci, Dyrlæge eller Naturressourcer (bemærk optagelseskrav for de enkelte uddannelser)