Bæredygtighed på Kold

Vi udvikler sanser
Faglighed på Kold handler om at udvikle sanserne. Mens vi uddanner os, opdager vi, at vi pludselig ser, dufter, mærker, smager og forstår på helt nye måder. Samtidig udvikler vi en helt ny sans: nemlig sansen for den verden, vores faglighed skal indgå i, og den rolle vi spiller i et større perspektiv.
Alt er forbundet
På Kold er det helt naturligt, at vores uddannelser forsyner hinanden med viden og produkter, og bidrager til hinandens formål og mening. På den måde lærer eleverne at respektere hinandens håndværk og de processer, der ligger bag – helt fra spiren i jorden til den færdige servering på bordet.

Vi tager ansvar
Vi repræsenterer nogle af de brancher med det største bæredygtighedspotentiale. Derfor vil vi være med til at gøre en forskel og tage vores del af ansvaret for en fælles fremtid. Det er vigtigt, da vi spiller en væsentlig rolle i at danne og uddanne fremtidens klimakæmpere.

Værdien af lokale råvarer
Kokkeeleverne kommer helt tæt på naturen, når bestanden på Kolds hjortefarm skal reguleres. Det er en super god lejlighed til at blive klogere på værdien af lokale råvarer – og forstå sammenhængen mellem dyrevelfærd og kvaliteten af kødet på skærebrættet.
Respekt for råvarerne:
“Vi viser dyret respekt, så vi sætter det i centrum i køkkenet. Vi kæler for kødet og sørger for at alt tilbehør understøtter smagen, så det tilsammen går op i en højere enhed.”

Bæredygtigt mindset
På Kold underviser vi i bæredygtighed, men vi skal også huske at forholde os til vores egne produktionsmæssige forhold på skolen. Derfor forsøger vi konstant at undersøge, hvordan vi minimerer ressourcespild og miljøbelastning, som vores forskellige afdelinger medfører.

På gartneruddannelsen har vi en pesticidfri drift. I de sidste 3 år har vi kun brugt midler, der er godkendt til økologisk produktion. I øvrigt genanvender vi al vores vandingsvand, og faktisk er 85 % af det vand, vi trækker ind, regnvand. Og det tal arbejder vi for at få op på 100%.
Tanja Marie Jokumsen
Lærer på gartneruddannelsen

Skolens køkkener bruger produkter fra jordbrugsafdelingen i det omfang, det er praktisk muligt. Grøntsager, frugt, æg og kød fra kvæg, får og grise. På den måde skærer vi nogle mellemled fra i vejen til køkkenbordet, hvilket reducerer fx brændstof, lagerplads og emballage. Og vi er i øvrigt forsikret om, at forholdene omkring råvarerne er i orden.
Klaus Møller Ingvartsen
Lærer på landmandsuddannelsen

I køkkenet benytter vi en grøn affaldsløsning fra BioTrans Nordic. Her er afhentning af madaffald reduceret til kun 2-3 gange om året, hvor det transporteres til nærmeste biogaslæg for at blive omdannet til grøn energi. Det sparer miljøet for ca. 8000 kørte km årligt i forhold til Kolds tidligere løsning, hvor affaldet blev hentet oftere og fragtet over 70 km fra Odense til Seest.
Michael Edsen-Johansen
Leder for Mad & Oplevelser